SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 3. February 2007

Lørdagstur

Ingen som om kvelden har sett opp mot fjellet bak Montemagno har kunnet unngå å legge merke til det blinkende lyset. Lyset ser ut til å blinke fordi det roterer. Det er et minnesmerke:

Il giorno 3 marzo 1977 alle ore 15:05 un Hercules C-130 della 46. Brigata Area decollava dell’aroporto San Gusto di Pisa per un volo di ambientamento con a borde 38 Allievi della 1. Classe del Corso Normale dell’Accademia Navale, il loro Ufficiale accompagnatore e 5 membri dell’equipaggio. Se schintava pochi minuti dopo il decollo in localita’ Prato a Ceragiola, nei pressi del Monte Serra: non c’erano superstiti.

Eller med andre ord: Om eftermiddagen den 3. mars 1977 fløy et Hercules C130 transportfly med 38 soldater og et mannskap på fem inn i fjellet Monte Serra; ingen overlevde. Soldatene var marinesoldater og minnesmerket er derfor som et fyrlys. Det synes langt til havs, og når man kommer på motorveien fra Firenze ser man det fra Montelupo (dit er det 40 km). For å komme opp til minnesmerket kan man enten gå til Verrucca og derfra forsette langs veien opp til fjells (turen tar to-tre timer). Med bil kjører man fra Calci oppover fjellet helt til topps. Ved restauranten I Cristalli går veien inn til høyre og opp til minnesmerket. Følg denne linken for å komme til Google Maps med kart og satelittbilder av minnesmerket (og av resten av verden).

Dagens tur gikk på motorsykkel fra Montemagno opp til toppen, og så ned til Buti på andre siden. Derfra vestover til landsbyen San Andrea di Compito og opp til Monte Serra igjen. Herlig lunch på Il Cristialli og besøk på minnesmerket før vi dro ned til Routa og så langs fjellfoten tilbake til Montemagno. Til pirmo hadde vi pappardele con lepre (haresaus) og risotto ai funghi og til secondo chingiale (villsvin) og agnello arosto (lammekoteletter). Særlig lammet var utsøkt men kvaliteten var meget bra. Med kaffe kom det på 40 euro (I Cristalli, tlf 050820640, stengt mandager).
Ellers er det anledning til å notere seg at blondiner får hjelmhår efter en dag på motorsykkel.

Comments are closed.