SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 19. August 2012

Conversazione dopo pranzo

Bistecca alla Fiorentina

Secondo; del 1

Bente koser seg

Bente

Det vi skal undersøke i dag er om det er noe spesielt med samtalen efter lunchen når alle forberedelser gjøres til punkt og prikke og det serveres en godt over middels Amarone til selve samtalen.

Vi har fiken i haven og den første antipasto er derfor fichi con salame milanese.  Det er noe helt eget med det søte og salt sammen.  Derefter noe vi fikk tilmiddag i går: Mozzarella og salsiccia knas sammen og smøres tykt på en skive brød, som stekes lett i ovnen.  Det er nesten 40°C i skyggen og en kald Vernaccia di San Gimignano holder dem med følge.

Primo er vongole veraci og vongole lupini som får koke i hvitvin sammen med grønnsaker, og serveres med vermicelli (tynn spaghetti).  Den hvite holder følge enda en stund.

Som secondo starter vi med å grille noen salsicce.  Det står “egentlig” storfe på menyen, men vi tar litt svin for å få en kontrast til dagens hovedpunkt: Bistecca alla Fiorentina.  Første runde storfe skylles ned med en Brunello di Montalcino fra Banfi.  Meget kraftig stoff; slik skal frukt og grønnsaker oppbevares!

Mer bistecca alla fiorentina

En annen Brunello

Kjøttet er (naturligvis) fra Chianina; intet mindre!

Andre runde skylles ned med en (helt) annen Brunello; denne gangen fra Caparzo.  Denne var “mindre” og burde nok ha vært servert først.  Men hvordan skal man kunne vite det?  Vi blir raskt enige om at vi må skaffe oss mer kunnskap om Brunello slik at vi ikke gjør en slik tabben én gang til.

Diskusjonen dreier seg ellers om hvordan man skal kunne presse litt sitron på kjøttet så lenge det er strengt forbudt å ha sitron sammen med rødvin.  I Italia er ingen tradisjon tilfeldig.  Oljen vi bruker (efter grilling!) er fra Montemagno.
Legg ellers merke til stripene på sitronen: Skallet ble brukt til å gjøre en Dry Martini fulkommen.

Vi lan gelato fatta a casa gli ned sammen med en flaske Muscato d’Asti.  Ingen protesterer mot kombinasjonen.

Amarone

Sissel og Per Rune i bunnen av et glass Amarone (opp-ned)

Så endelig kommer vi frem til dagens tema: Samtalen efter lunchen.  Hypotesen er at en flaske Amarone vil kunne løfte samtalen opp på et nivå som er vanskelig å nå ellers.  Det er jo åpenbart at når det er 40 grader i skyggen da må en Amarone være minst 15% for å lykkes.  Per Rune leverer varene!

Problemet er at vi ikke kan vite hvordan samtalen hadde gått dersom vi ikke hadde hatt Amarone.  Det blir et planleggingsmøte til uken for å diskutere strategi; dette må vi til bunns i.

3 comments to Conversazione dopo pranzo

 • Edel

  Dette var sterk kost å lese etter min vanlige knekkebrødfrokost! Men,-kjære Tage, om 6 uker får du m
  muligheten til å gjenta suksessen- gjett hvem som kommer da!!

 • Ola Ensrud

  Hei Tage.

  All den gode maten og vinen får munnen til å
  løpe i vann.
  Er det sagra della bistecca hvert år ??
  Bygdefester her nord byr liksom ikke på det samme !!

 • Tage

  Det er mange Sagra della Bisteccha hvert eneste år; det er bare å velge den (eller de) som passer smaken.