SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 14. March 2013

Endelig middag

Venter på middag

Susanne venter

Gerd spiser

Tagliatelle

Det siste året har jeg vært seks måneder i Norge.  Men nå er jeg hjemme og hverdagen skal feires med middag.  Mat smaker enda bedre sammen med andre og det er en glede å invitere de som bor i huset vårt.
Susanne er i Toscana for første gang og vi synes det er hyggelig at hun har valgt landsbyen vår som sin introduksjon til Italia utenfor allfarvei.  Gerd og hennes Svein er gjengangere, og vi synes det er hyggelig at de kommer igjen år efter år.
I det hele tatt: Hyggelige folk!

Jeg har kjøpt en “shaker” så begge får en Dry Martini servert slik James Bond liker den: Shaken, not stirred. Jeg serverer den ikke riktig så dry som Bond liker den, men likevel a classical American coctail, the Dry Martini.  Med sitron fra haven, servert i glass fra begynnelsen av forrige århundre.

Vi starter med med asparges, slik de serverer den i Firenze.  Stekt i godt smør og servert med et speilegg, litt revet parmesan og, eventuelt, litt pepper.  Den retten er grundig omtalt et annet sted.

Tage klager zuppa di farro

I forgrunnen zuppa di farro. I bakgrunnen tomatsaus.

Vi har bare én antipasto og går rett på første primo.  Det er den klassiske zuppa di farro, som er skikkelig vintermat.  Vinteren er i bunn og grunn forbi nå som frukttrærne har begynt blomstringen, men det har regnet så vi er litt satt ut.  Da trøster vi oss med vintermat.  Vi drikker prosecco; vi må passe på å ikke bare bruke prosecco som aperitivo for det er en nydelig vin til passende mat.

Nestemann ut er en tagliatelle med en tomat-fløtesaus som jeg koker noen store reker i.  Rekene er naturligvis kjøpt rå fra fiskemannen som kommer til Montemagno tirsdager og fredager; kokte reker som kokes igjen blir seige.  Og seige reker, det ønsker man absolutt ikke i en primo!

Kokken

Kokken hviler, med sangiovese og pecorino

Her i huset er vi tilhengere av glidende overganger, så lenge før proseccoen er oppdrukket åpner vi en flaske Gavi.  Det er en hvit fra, vel, Gavi sør i Piemonte.  En herlig, kraftig sak som egner seg perfekt til pasta, fløte, tomater og reker.

Den glidende stilen fortsetter når vi åpner en rød laget utelukkende av sangiovese, lenge før Gavien er borte.  Dermed kan vi prøve både rød og hvit til de to pecorino som butikken her i Montemagno hadde i dag.  Den ene er den klassiske pecorino pepato som så mange elsker.  Den andre er en stagionata (den er lagret og derfor hard).   Vi serverer dem med hjemmelaget sitronsyltetøy isteden for honning i kveld.

Kokken mener nok at Gavi og pepato går best sammen, men uten syltetøyet.  Derfor blir det rød med stagionato fordi den må ha litt syletøy på seg.  Kokken ser mer sliten ut enn han er; de rødskutte øynene skyldes en betennelse.

Klokken har blitt over ti og det er på høy tid med secondo.

Pollo sotto limone, con piselli e pancetta

Pollo sotto limone, con piselli e pancetta

Søt tød

Brachetto d’Acqui satte Muscato d’Asti i bakgrunnen

Fordi sitrontrærne bugner av frukt, og en fantastisk måte å bruke dem på er sammen med kylling, så holder vi oss til det kortreiste.  Ikke mindre klassisk er erter og bacon som tilbehør.  Vi har spist den retten mange ganger, men den går likevel aldri av moten.

Som dolce en tradisjonell torta di ricotta.  Kokken synes nok han hadde brukt for lite ricotta, men fokus var på noe helt annet: En søt rød.  På Coop (av alle steder!) ble jeg anbefalt å forsøke en Brachetta d’Acqui istedenfor Muscato d’Asti til kaken.  Alle som har spist ved mitt bord vet at Muscato d’Asti har en egen plass i mitt hjerte.  Derfor kjøpte jeg både den røde og den hvite; å servere kake uten Muscato d’Asti for hånden er mer enn jeg greier.

Men det var ingen tvil: Den røde, med en mild og vennlig duft av jordbær (!) gjorde at den vanligvis så fremtredende Muscati d’Asti kom helt i bakgrunnen.  Det hadde ingen ventet!  Det varer nok ikke mange dagene før jeg er på plass på mitt vante utsalg for å sikre meg en kasse eller to.

Plutselig var det midnatt, og en tirsdag var slutt.  Til helgen kommer det nye gjester, og mon tro om det ikke blir middag da også.

9 comments to Endelig middag

 • Herlig – får vann i munn av å lese kokkens maleriske beskrivelser – og vi ser for oss kjøkkenet, kjenner luktene, aner smakene – drømmer oss tilbake til de gode sitronene – og gleder oss til nye opplevelser til høsten i Montemagno! Flere gode måltider har vi prøvd å gjenskape her i det kalde nord etter kyndig veiledning fra kokken – men det blir bare en bleik kopi :-) Tror likevel helgen må bringe innslag fra Tages kjøkken :-) God vårhelg ønskes dere mens vi lengter til at snøen skal smelte!!

 • Ståle

  Banfi Rosa Regale Brachetto d’Acqui 2011 bestilt :-) (Men de har den ikke på Coop her… og prisen var nok minst 3 ganger’n.. 150,- ! ) Dersom du mener noe er bedre enn “vanlig” Muscato d’Asti til kake må det jo være fantastisk. Så da får vi prøve den i fjellheimen i påska. Hele Fredriksen-klanen hilser våre venner i Italia!

 • edel&Louis

  Pollo sotto limone, etc.
  Oppskrft PLEASE!!
  I hvertfall fremgangsmåten på hvordan bruke sitronene.
  edelSol

 • Tage

  Jeg betalte €3,50 for min flaske, riktignok på tilbud. Likevel blir nok tre-gangen litt knapt om du betalte 150 kroner. Du får trøste deg med at dere har sne til påske mens vi må nøye oss med ti varmegrader.

 • Tage

  Brun kylling(bitene) i smør med rosmarin (fra haven). Legg dem i en form, tøm på hakkede tomater og sorte oliven. Dekk med sitronskiver og stek på 150 grader en times tid til kyllingen er ferdig. Enklere kan det ikke bli.

 • edel&Louis

  Takk for tips, høres veldig greit ut dette, får allerede vann i munnen.
  Rosmarin fra haven, sitron fra haven: Min have er nok en innvandrerbutikk i nærheten, eller et supermarked med godt utvalg (av økologisk) helst.
  edelSol

 • edel&Louis

  Osteria Baralla i Lucca har gjennom flere år servert en nyyydelig Zuppa di Farro (Lucchese)som jeg (edelSol) har spist hver gang.
  http://www.osteriabaralla.it/Farro lucchese
  Prøv neste gang du/dere besøker Lucca.
  (i tilfelle Tege ikke har det på menyen når du/dere kommer)
  hilsen den matglade edelSol

 • edel&Louis

  Rett internettadresse til Osteria Baralla i Lucca er http://www.osteriabaralla.it/

 • Guri-Inger

  Legg til side en sånn rød flaske! Her er nødvendig med voksenopplæring.