SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 22. January 2008

Palio delle Contrade

Det skjer alltid noe i nabokommunen Buti. På søndag var på Palio delle Contrade, eller bydelenes hesteveddeløp. Det mest berømte palio er uten tvil det som finer sted i Siena om sommeren. Men der er det hundretusner av besøkende så særlig intimt er det ikke. I Buti, derimot, har det hele en annen og triveligere skala. Det er syv Contrade (bydeler). Alle har forskjellige farver, bannere, og valgte forsamlinger.

Programmet er at først går befolkningen i tog gjennom landsbyen, iført kostymer i farver fra sin bydel. Det er derfor egentlig syv bydelstog. Alle togene starter i “sin” bydel, og fremst i toget er bydelens hest. Alle togene ender opp med å passere (den store) kirken midt i det historiske sentrum. Her står presten klar til å velsigne hesten. Som vi kan se helt øverst så starter hele toget med det som vi vel vil kalle en mellomting mellom byens korps og orkester.
Farven til Contrada S. Rocco er som vi kan se rød. Bydelens banner kommer først, og så ser vi at hesten blir forskriftsmessig velsignet.Dernest kommer rytteren, og han blir presentert av Capo Contrada for ordføreren (med banner i italienske farver), for presidenten i Il Palio, og for presnten. Så får rytteren overrakt trøyen han skal ha på seg under løpet. Menn av ære fra bydelen står og følger med. Her er det rytteren fra Contrada Pievana som presenteres. Vi ser at bydelens farver er lyseblå.

Alle bydelene stiller med folk i drakter fra gamle dager. Noen spiller skuespill som viser viktige hendelser i sin bydel, andre synger og danser. Det må være hundrevis av mennesker involvert i alt fra å sy kostymer til å gi hestene mat. Jeg synes det er flott at en så liten by gjør s mye for å skape identitet hos dem som bor der. Contrada San Nicolao har en flott oppvisning med flaggborg og ganske bra bruk av sine bannere. Som vi kan se følger presten nøye med.

Farvene til Contrada Ascensione er grønn og sort, og stiller med masse barn under et stort seil som bølger frem og tilbake mens de hopper omkring som gale.Helt til slutt i toget kom en lang rekke med inviterte cowboys. Også de ble velsignet – tydelig at det er hestens dag i dag.
Selve hesteløpet hadde vi ikke tålmodighet til å vente på, men det gikk av stabelen noen timer senere. jeg har funnet noen bilder fra årets løp er her.

Comments are closed.