SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Sissel den 8. January 2008

Ribollita

I mitt nye liv her i Toscana lager jeg ribollita på julaften før vi drar til Pisa på midnattsmesse i katedralen. Og noen liker denne tradisjonsrike toskanske suppen så godt at de etterpå spør om oppskriften. Noen av disse igjen får kalde føtter når de leser denne og kommer aldri i gang. Men jeg kan forsikre om at hvis du smører deg med litt tålmodighet, setter på litt god musikk og planlegger nok tid (ikke nødvendigvis til så mye arbeid, men til tilstedeværelse i kjøkkenet), vil du senere få ovasjoner fra gjestene rundt bordet.
Du starter med å klikke på listen for ingredienser (beregnet til 8 personer) som skaffes til veie for å lage ribollita .
Den svarte kålen kan være vanskelig å få tak i i Norge, kan erstattes med savoykål. Og du kan forøvrig justere oppskriften litt her og der slik det passer for deg.
Varm olivenoljen i en stor gryte og ha oppi løk, gulrot og selleri. Fres forsiktig i ca. 10 min. under omrøring. Tilsett purre og hvitløk, fres nye 10 min. Tilsett kål, potet og squash, rør godt og fres nye 10 min. Rør inn bløtlagte bønner, passata, rosmarin, timian og salvie, tørket chili, salt og pepper. Dekk alt med vann (jeg bruker en svak grønnsakbuljong) og la det hele småkoke under lokk i minst 2 timer. Rør inn cavolo nero (el. savoykål) og la det småkoke minst 15 min. til. Rør inn resten av olivenoljen før servering. Da rister du også brødet og gnir det inn med hvitløk. Legg en skive brød i bunnen av hver suppetallerken og øs opp suppen over brødet. Sett nyrevet parmesan på bordet slik at hver kan drysse på suppen etter smak.
Buon apetito! Den store julemiddagen i Italia er første juledag. Noen av middagsgjestene våre ble med på tur på toppen av Verruca dagen etter, og her er de avbildet friske og spreke. Menyen for den store julemiddagen kan du se her:
julemeny

Comments are closed.