SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 3. November 2009

EDB og data

Vår installasjon er bygget rundt Windows 2003 Server (som inkluderer Exchange) og klienter med XP.  Den har fungert veldig bra; takk til SAM som hjalp meg å få det på luften.

Men det er et par ting som absolutt burde ha vært ordnet:

 1. Serveren bruker ti langdryge minutter på “shutdown”.  Noe venter på noe, og tiden går.  Jeg vil gjerne ha en UPS, men har utsatt det i vente på å få kontroll med tiden det tar å stenge det hele på en kontrollert måte.
 2. Serveren har modem, og vi kunne godt ha tatt i bruk FAX-printeren.  Men, det er alltid et men: bare utgående.  Lang forklaring, men hvordan konfigurerer man FAX-printeren uten å (måtte) konfigurere inngående FAX?
 3. Vi trenger å få VPN på luften (for delte disker).
 4. Exchange har “Outlook WEB”.  Men det ser ikke ut til å være mulig (uten videre) å få tilgang til inbox hos andre brukere.  Igjen en lang historie, men Exchange må omkonfigureres slik at WEB-løsningen kan brukes.
 5. I sin alminnelighet burde noen som har litt erfaring fra Exchange og Windows 2003 Server gå gjennom installasjonen og på ett eller annet nivå kontrollere at ting er som de bør være.

Eller med andre ord: Jeg efterlyse noen som har lyst og mulighet til å komme til Toscana som arbeidende gjest for å assistere meg med EDB og data, og ting og tang i sin alminnelighet.  En skikkelig langhelg burde rekke til både EDB og data, betydelige måltider med gode viner,  og andre aktiviteter.

Så om du har kompetanse skal du ikke nøle, men ta kontakt!

3 comments to EDB og data

 • Øivind Amlien

  Hello again. I’ve sent the page to my son (33 and rather experienced with PC and Windows-programming). Maybe he’ll respond to your invitation.

 • Ola

  Janei, dersom de hadde basert systemet dykkar på Linux kunne eg kanskje hengt meg på mor mi og syster mi som skal vere gjester hjå dykk i påska 2010 og sett på det, men sidan eg med vilje forblir inkompetent på Windows kan eg diverre ikkje tilby mi hjelp :)

  Når det gjeld epostløysing kan eg gjerne anbefale å bytte ut Exchange med opensourceversjonen av Zimbra (http://www.zimbra.com/community/). Webmailklienten der er langt meir handterbar og har fleire funksjonar enn OWA. Det krever dog at ein har ein Linux-server i botn, og dersom ein vil at den skal oppføre seg heilt som ein Exchange-replacement lyt ein kjøpe lisens på ein Outlook-plugin. Prisen blir uansett lægre enn for Exchange..

  Med beste helsing Ola :)

 • RuneMC

  Fin blogg! så gir et par tips uansett:

  1) Helt vanlig med 10-15min, det er Exchange servicene som venter på hverandre. For å få det til å gå kjappere må servicene stoppes manuelt via shutdown-script med “net stop ” kommandoene som vist her http://www.msexchange.org/articles/Automating-Quicker-Exchange-2000-2003-DC-reboot.html

  2) Muligens til hjelp http://articles.techrepublic.com.com/5100-22_11-5287295.html
  …står noe om at det kommer an på modemets funksjonalitet om det er i stand til å skille på tale og fax/data trafikk (“adaptive answering” dvs slik at den som ringer inn ikke får den skingrende piiiip-lyden først, synes jeg å huske fra historiens tåke…)

  4) Det er “by design” for at Exchange admin ikke skal snuse i brukernes mailboxer. Kan dog endres.
  http://www.petri.co.il/grant_full_mailbox_rights_on_exchange_2000_2003.htm
  Litt usikker på om OWA krever noe spesielt i sammenhengen…

  Ellers har jo MS introdusert utleie av mailboxer med Exchange 2010, men kanskje mest aktuelt for større firma som kan spare inn på admin/drift/backup.

  Mvh
  Rune