SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 25. February 2010

Tilbehør

Alternativene: Sitronsyltetøy (fra haven), fikensyktetøy (fra haven) eller akasiehonning (fra Toscana)

Alternativene: Sitronsyltetøy (fra haven), fikensyltetøy (fra haven) eller akasiehonning (fra Toscana)

Av og til må man rett og slett prøve seg frem.  Utgangspunktet er et forslag om at pecorino helst bør spises med honning og tørkede fiken.  Hvem i all verden vil spise tørkede fiken?  Vi bestemmer oss for å undersøke hva som egentlig passer best til pecorino.  Vi planlegger en enkel oppkjøring, før selve undersøkelsen.

Vi starter med artisjokker som vi koker i litt lettsaltet vann.  De serveres med salt og olje fra Montemagno.  Dernest en primo som i all enkelhet er farfalle med cavolo verza med pinoli, pancetta og mozzarella.  Så arista (la oss si svinestek, som er brunet i smør, kokt inn i hvitvin, og så stekt i ovnen med melk).  Til alt dette en Morellino di Scansano.  Ganske bra.

Derefter kommer det vi alle venter på.
Gitt en pecorni stagionata, di Colle Pisani, og en rød fra Antinori (2005), hva er det beste tilbehøret: Honning fra akasie, hjemmelaget fikensyltetøy, eller hjemmelaget sitronsyltetøy?  Et par timer gammelt ferskt brød fra en vedfyrt ovn er støtteverktøy.
Når alt er sagt og spist, flasken er tom, det er servert en god mengde sambuca for å runde det hele av.  Når smakene har fått synke ned, da blir det klart at jeg er uenig med flertallet.  Flertallet, som i moderne teorier av en eller annen grunn har rett, mener at fikensyltetøyet var det beste tilbehøret.
Jeg mener honningen.

Her må mer prøving til.

9 comments to Tilbehør

  • Morten Storevik

    Jeg er SÅ glad for at du tar disse jobbene slik at vi andre slipper.

    Takk, takk, TAKK

    Forresten…. får man SKIKKELIG Pecorino i Norge? Har ikke funnet det noen plass!

  • Torill Fikse

    Høres ut som en prøving jeg kunne vært med på.

  • Ketil Danielsen

    Den Coop selger her i lille Molde er iallefall salt og fra Italia (jeg vet ikke hvor, tror det er Romano), med lukt av sau. Med den jukser jeg til supper og sauser (honning og fiken er jo godt i seg selv). En stund solgte de autentisk Pecorino Sarde (mindre smak og for meg mindre vits). Pecorino fra Bø: http://www.osteriet.no/subdet66.htm

  • Har fått følgende svar tilbake fra Oluf Lorentzen:

    Vi har de følgende 3 variantene med Pecorino;

    907201 Pecorino Romano; produseres av Latticine Brianca (LatBri) i Italia

    907203 Pecorino Rocco Sarde; produseres av Caseificio Defendi Luigi i Italia

    907205 Pecorino Pepato; same som ovenstående.

  • Åh… tennene løper i vann ved synet av Tages fantastiske sitronsyltetøy! Glasset jeg tagg med meg hjem påsken 2008 gjorde at vi fikk noen toscanske øyeblikk her i Oslo også.

    Er det mulig å tigge oppskrift? Ikke at jeg tror det blir like godt uten sitroner fra egen hage, men det er forsøket verdt om det blir nesten like godt også.

  • Tage

    Du deler sitronene i to, legger rist i en kjele og noen cm med vann, sitronene, og lar det koke forsiktig under lokk til de blir myke. Bruk en tesje til å grave ut fruktkjøttet slik at det hvite blir igjen sammen med “trådene”. Jeg bruker 700 gram sukker til én kilo fruktkjøtt, men det avhenger av hvor søte sitroner du har. Syletøyet kokes i ti minutter og helles på nykokte glass.

  • Takk!

    Etter at du har gravd ut fruktkjøttet, koker du dette videre sammen med (litt av?) kokevannet fra første runde og sukker, eller bare sukker?

  • Tage

    Fruktkjøttet samles i en gryte, ha i sukkeret, og kok opp.

  • Takk for oppskrift! Jeg gjorde et forsøk i dag, og selv om det nok ikke blir like bra uten slike fantastiske sitroner som dere har i hagen, så ser det lovende ut :)

    http://litentanketank.blogspot.com/2010/03/sitronsyltety.html