SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 16. April 2012

En daglig dose

Dagens dose byråkrati handler om Motorizzazione Civile.  Eller det som på norsk heter Biltilsynet.

Vi har lov til å bruke vårt norske førerkort i ett år efter ankomst til Italia.  Eftersom det nå har gått ganske nøyaktig ti år siden vi forlot Norge er det på tide å ta tak i den saken.  Så vi drar til ACI.

ACI tilsvarer NAF.  Saken er at Motorizzazione Civile, eller kanskje riktigere de ansatte der, synes det er greit å slippe å ha så mange folk på besøk.  Derfor er det i praksis umulig å komme dit som privatperson for å få noe gjort.  Man avvises uten blygsel; jeg har forsøkt!
De foretrekker at man bruker NAF, eller ett av de tusenvis av firma som lever av å gjøre jobben for dem.  Når papirene ankommer er de i orden, ikke behøver de ansatte sitte i skranken, ikke behøver de å studere papirene som kommer in, og alle er fornøyde.  Særlig de tusenvis av mennesker som lever av at Motorizzazione Civile ikke gjør jobben sin.  Ikke lett å endre på noe slikt når alle involverte er fornøyde med situasjonen slik den er.

Uansett – hos NAF får vi vite at fordi vi for alle praktiske formål er EU-medlemmer behøver vi ikke bytte ut førerkortet.  Vi skal isteden få en liten klistrelapp med et italiensk førerkortnummer som vi setter på vårt norske førerkort.  Dermed har vi både norsk og italiensk førerkort.

Det tar fem fulle kvarter å g gjennom papirarbeidet.  Det inkluderer en lege som skal fylle ut et stort skjema for hånd, det inkluderer bilder (som ikke skal stå på noe førerkort med legges ved søknaden), og sist men ikke minst inkluderer det gode gammeldagse stempelmerker.  Merkene er på 14,61 euro.  Hverken mer eller mindre.

Til slutt får vi vite at førerkortet i orginal må ligge ved søknaden som nå skal sendes Motorizzazione Civile.  Vi kan komme tilbake i morgen og hentet førerkortet.  Så venter vi bare på å få klistrelappen i posten.  Når vi leverer inn det norske førerkortet får vi en bunke papirer i retur.  Derefter går samtalen slik:

ACI: Disse papirene kan dere bruke inntil dere får førerkortet tilbake
Norsk korrekthet: Eh – betyr det at disse papirene er en midlertidig kjøretillatelse?  Like godt som et førerkort?
ACI: Quasi!
Norsk korrekthet: Quasi?
ACI: Vel, jeg anbefaler at De ikke kjører så langt, sier hun mens hun vifter litt løselig med ene hånden.

Pris: 72 euro per person.

Comments are closed.