SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 23. September 2009

Rød pesto

Tomatene kokes

Tomatene kokes

Rød pesto er en sesong-uavhengig saus med mye smak.  Den egner seg godt til å oppbevare i kjøleskapet slik at man kan lage den noen dager før man skal servere den.

Man trenger:

– Tørkede tomater.  De er salte og må gis et oppkok i litt vann.
– Parmesan som man kutter opp.  Her er det naturligvis mulig å bruke peccorino stagionata isteden.
– Hvitløk.  Ikke bruk for mye hvitløk.  Hvitløk smaker meget sterkt når de ikke kokes.
– Pinjenøtter.  Dyre greier for de må høstes for hånd.
– Olivenolje.  Vi bruker naturligvis Olio Extra Vergine di Oliva.

Hva man trenger

Hva man trenger

Slik skal den se ut

Slik skal den se ut

For å få et begrep om mengdene av de forskjellige så kan du se på bildet.  Du ser omlag 1/3 av tomatene, all osten og all hvitløken.  Vi brukte bare den ene posen med pinjenøtter.  Pesto til 14 voksne.  I tillegg til pasta var det seks andre retter så dersom du har mindre andre ting må du ha mer pesto.

Start med å hakke opp tomatene og osten i “passe” store biter.  Kjør først litt tomat, litt ost, litt hvitløk og noen pinjenøtter tørt (uten olje) i mixeren.  La oss si 1/3 tomat, 1/3 ost, 1/6 pinjenøtter og 1/6 hvitløk.  Kjør det til det har blitt små biter.  Tilsett olje til det blir en pesto.  Den skal ikke være flytende (ikke for små biter), men heller ikke for store.  Litt trening må til.

Når pastaen koker i vannet, tar du noen spisesjeer med vann oppi pestoen.  Pesto er alt for tykk til å kunne “bæres” av pastaen slik den er.  Den må tynnes ut.  Det skal dog ikke bli en suppe, men slik at den “henger på” pastaen.

Du vil se at når du har i vannet og rører rundt, da skifter farven fra mørkerød til lyserød.  Jeg vet ikke hvorfor.

Til pesto må du velge en pasta med stor overflate men uten hulrom.  Det vil i praksis si spaghetti eller tilsvarende (på bildet nedenfor er det tagliatelle).  Muligens farfalle.  Dersom du lager den mildere (mindre hvitløk) og/eller tynnere (mer vann), da kan du bruke en paste med hull: Penne.

La meg introdusere kveldens pestomaker:

Kveldens pestomaker

Kveldens pestomaker

Legg merke til hvordan pestoen er tynn nok til å farve pastaen, ikke så tynn at den renner av pastaen og ned på tallerkenen.
Iøyenfallende solbriller.

1 comment to Rød pesto

  • Ann Helen

    Perfekt publisering av denne oppskriften, på pesto-lagerens bursdag!!