SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 11. May 2012

Dry Martini

Venner og naboer drikker Martini

Dry Martini på terrassen

Ian, Marit og Hallvard driker Dry Martini

Hyggelig selskap

Det siste året har vi full ut forstått gleden ved å drikke en Martini før middag.  Det viser seg at både venner, naboer og gjester deler vår entusiasme.  Det er litt tidlig å si at det er en tradisjon, men efter å ha forberedt oss hele vinteren gjennom har vi blitt ganske gode på Martini her i huset.

Av og til inviterer vi alle som er i nærheten på en Martini.  Det vil si at vi treffes klokken syv hjemme hos oss.  Da har vi god tid til å nyte vår drikke før middag (som alltid er klokken åtte).

For ordens skyld kan vi fortelle at en Martini er en blanding av gin og tørr Vermuth.  Forholdet må være et sted mellom 2:1 og 15:1.  Den skal servers avkjølt, i et glass med stor åpning, og med enten en oliven eller en stripe sitronskall.

En liten men tradisjonellt svært høylytt minoritet vil si at denne definisjonen er den eneste rette.  Eneste unntaket er at det til nød kan brukes mindre Vermuth.  De vil hevde at ethvert avvik sikkert kan føre til noe som er godt, men det vil ikke være en Martini.  Denne gruppen kalles Skrifttro.

Denne snevre definisjonen har en del fordeler.  Den viktigste er selve drinken:  Det er vanskelig, kanskje rent ut umulig, å forbedre på den klassiske Martini.  Det er også en fordel at en Skrifttro ikke trenger mange ingredienser for å ha et fullt utstyrt barskap: En flaske gin, en flaske Vermuth, is og en sitron (fra haven).  Til slutt skal man ikke legge skul på gleden ved å kjempe mot barbarer ved sivisasjonens yttergrense, beskytte en lite flamme av kultur mot stormen av forflatning og ynkelighet.

De Skrifttro utgjør neppe flertallet av de som drikker Martini.  Trolig heller et meget, meget lite mindretall.  En mer anerkjent definisjon er nok at en Martini er en drink laget av vodka eller gin, servert stort sett ren, i et Martini-glass.  Det er dette man finner om man leser boken Shaken Not Stirred: A Celerbration of the Martini.  De Skrifttro grøsser ved tanken på hva en slik definisjon vil kunne karakterisere som en Martini, mens andre er rystet over at deres avant garde Martini-lignende drink ikke aksepteres.  Men det er nok tilfelle at en slik definisjon av hva en Martini dekker godt hva en Martini historisk sett har vært.

Uansett: Vi i SiToscana er helt klart Skrifttro.

Menyen består av Martini (2:1), Dry Martini (3:1) eller Very Dry Martini (5:1).  Glassene er håndslipte og vi fant dem i huset da vi overtok.  Som tilbehør oliven fra haven.

Comments are closed.