SiToscana

Vi bor i en landsby nært Pisa og kjenner Toscana - vi hjelper gjerne med å finne feriebolig som passer for deg. www.sitoscana.no

Følg oss gjerne på Facebook

Skrevet av Tage den 14. November 2010

Oliven

Montemagno

Klare til å spises om to måneder

Mye handler om oliven her i landsbyen nå om høtsten.  Men hører folk som snakker sammen rundt om i “skogen” fra tidlig om morgenen til mørket senker seg.  Med ett unntak er det ingen som lever av å høste oliven så det er særlig nå i helgene det er aktivitet.  Mange steder ser vi motvillige ungdommer som er dratt fra byen av entusiastiske foreldre for å hjelpe besteforeldre med innhøtingen.  Som en norsk potetferie.  I gamle dager.

Ekspertene sier at den beste oljen får man når omlag halvparten er moden mens andre halvparten fremdeles er grønn.  Og, siers det, det beste er ikke når halvparten av trærne har sorte oliven, men når halvparten av olivenene på hvert tre er halvveis modne.  Ikke så lett å finne riktig tid å høste for de må kjøres i møllen i løpet av 48 timer.

I år har vi ikke laget olje bare høstet for å kunne spise dem gjennom året.  Først skal de ligge to uker i vann.  Det får ut bitterstoffene.  Derefter noen måneder i 15% saltlake sammen med laubærblader, hvitløk og litt pepper.

Den som kommer på Tages Cena til sommeren skal få smake.

Comments are closed.